Suatu ketika dahulu slogan atau ‘tagline’ NOIR Health & Beauty, ‘Where Beauty Blossom,’ telah menimbulkan perdebatan dalam kalangan netizen.

Struktur tatabahasanya menjadi perdebatan segelintir individu di media sosial. Posting ini dikongsi bertujuan untuk menjelaskan nuansa kreatif di sebalik pemilihan slogan ini sekali gus mengukuhkan lagi kekayaan bahasa yang digunakan dalam penjenamaan.

‘Where Beauty Blossom’ vs ‘Where Beauty Blossoms’

Kedua-dua frasa berkisar tatabahasa dan nuansa dalam bahasa Inggeris. Kedua-duanya melibatkan makna yang berkaitan dengan proses mekar atau berkembang, tetapi penggunaan dan konteksnya berbeza:

‘Blossom’ (tanpa ‘s’):

Ia seperti memberi arahan atau ajakan supaya sesuatu itu berkembang. Dalam slogan ‘Where Beauty Blossom,’ penggunaan ‘Blossom’ tanpa ‘s’ bukan untuk menunjukkan tindakan biasa, tetapi lebih sebagai cara kreatif untuk mengatakan, ‘Biarkan Kecantikan Berkembang.’ Ia lebih bersifat umum dan boleh dianggap sebagai cara berbicara yang lebih berseni atau unik.

Penggunaan ‘Blossom’ tanpa ‘s’ dalam slogan boleh dianggap sebagai pilihan stilistik atau bahasa puitis. Ia menunjukkan satu aksi yang universal atau tidak tertakluk kepada subjek tertentu, melainkan kecantikan pada umumnya.

‘Blossoms’ (dengan ‘s’):

Ini adalah cara yang biasa kita gunakan dalam bahasa Inggeris apabila kita bercakap tentang sesuatu yang sedang berlaku sekarang, seperti dalam ‘Beauty Blossoms.’ Di sini, ‘s’ menunjukkan bahawa kecantikan itu sendiri sedang berkembang atau mekar sekarang. Ini lebih tepat secara tatabahasa dan lebih spesifik tentang apa yang berlaku.

Tidak dinafikan secara literal, ‘Blossoms’ (dengan ‘s’) adalah lebih tepat dalam penggunaan tatabahasa yang menunjukkan bahawa kecantikan itu sendiri sedang berkembang atau mekar, ia menekankan pada proses yang berlaku secara spesifik dan berterusan.

Ya, pemilihan slogan ‘Where Beauty Blossom’ oleh NOIR boleh dianggap sebagai keputusan yang berani untuk membezakan jenama kami  dengan cara yang unik dan melangkau batas-batas tatabahasa standard untuk mencipta kesan yang lebih mendalam dan emosional kepada para pelanggan kami.

Inti pati NOIR

NOIR Health & Beauty Sdn Bhd merupakan simbol kepada penjagaan kulit premium dan semula jadi yang diformulasikan dari Jepun dan Korea.

NOIR juga melambangkan keanggunan sejenis bunga hitam sebagai simbol kecantikan dalaman wanita yang akan mekar dengan gemilang dengan penjagaan yang tepat dan sempurna.

Imej ini telah dirangkumkan dalam slogan kami iaitu ‘Where Beauty Blossom.’ NOIR memilih slogan ini bukan sekadar sebagai daya tarikan estetik tetapi ia seiring dengan falsafah asas NOIR.

Seni Linguistik dalam Penjenamaan

Pemilihan atau penggunaan perkataan ‘Blossom’ dalam bentuk tunggal adalah keputusan artistik yang sengaja dibuat.

Dalam dunia pemasaran, lesen puitis atau bermain dengan kreativiti bahasa membolehkan sesuatu jenama bangkit secara emosi dan falsafahnya bersama-sama dengan para audiens masing-masing.

Malah, ada yang mengendurkan norma tatabahasa yang kaku demi mencipta satu mesej yang lebih berkesan.

‘Where Beauty Blossom’ melambangkan imej kecantikan yang sentiasa dalam keadaan mekar, tindakan tunggal yang berterusan sekali gus mencerminkan komitmen NOIR kepada pertumbuhan secara berterusan di samping memberi sebuah harapan baharu kepada setiap pelanggan kami.

Impak Jenama dan Penerimaan Komuniti

Sejak penubuhannya, NOIR tidak hanya memenangi anugerah seperti ‘Best Premium Skin Care Product’ di Asia Halal Brand Award tetapi juga telah menawan hati seluruh rakyat Malaysia.

Pilihan linguistik unik dalam slogan NOIR melengkapi pendekatan inovatif kami, ia menyumbang secara signifikan kepada identiti jenama yang menonjol dalam pasaran sengit ini.

Keputusan penjenamaan seperti ini telah membuktikan nilainya yang tersendiri di samping mengukuhkan lagi kehadiran NOIR dalam kalangan audiens yang pelbagai hari ini.

Meraikan Kreativiti Linguistik

Di NOIR, kami percaya bahasa boleh dijadikan sebagai medium ekspresi yang menghubungkan kita sesama insan. ‘Where Beauty Blossom’ merupakan bukti kepada keyakinan ini, mengajak komuniti kami untuk menerima perspektif yang lebih luas terhadap bahasa dan apa jua kemungkinannya.

Mari kita terus meraikan keindahan dalam berkreativiti, melangkaui tatabahasa konvensional untuk mendedahkan makna yang lebih mendalam di samping terus menghubungkan kita menerusi penggunaan perkataan-perkataan tertentu dalam komunikasi ini.

Tujuan post ini adalah untuk membuka minda dan mengajak para pembaca saling berbincang dan bertukar-tukar pandangan tentang bagaimana kreativiti linguistik dapat digabungkan dengan indah menerusi penjenamaan demi mencipta slogan atau ‘tagline’ yang boleh menjadi identiti berkesan dan benar-benar mencerminkan inti pati serta misi sesebuah jenama.

Baca Artikel Sebelum ini:

Raikan Kemeriahan Karnival Jom Heboh Putrajaya Edisi Raya!

Selamat datang ke Karnival Jom Heboh, acara yang dinantikan oleh semua! Untuk kali yang keempat, NOIR Health & Beauty dengan bangganya menyertai perhimpunan gemilang ini yang diadakan di tapak Parkir Presint 3, Putrajaya (Belakang Istana Kehakiman). Bermula hari...

Rebut Peluang Emas dengan NOIR Pay Day Deals!

Salam sejahtera kepada semua penggemar kecantikan! NOIR Health & Beauty kembali lagi dengan tawaran yang pasti membuatkan anda teruja.Selepas kejayaan promosi NOIR Anggun Raya yang baru sahaja melabuhkan tirainya, NOIR tidak akan pernah berhenti memanjakan para...

Panduan Lengkap Menggunakan Skin Refining Essence

Kenali NOIR Skin Refining Essence, sebuah produk revolusioner yang menjanjikan bukan hanya untuk meningkatkan kecantikan tetapi juga kesihatan kulit anda.Adakah anda sendang mencari esen yang mampu merawat pelbagai masalah kulit sambil menyediakan kelembapan dan...

Demi Kualiti Dan Kepercayaan Noir Jalani Ujian Makmal SIRIM

Sejak dua tahun lalu, NOIR serius dalam memastikan rangkaian produk kecantikan yang dihasilkannya benar-benar terjamin dari segi kualiti dan keselamatannya.Menurut ahli kosmetologi NOIR, Nur Atiqah Rosli, ujian yang dijalani oleh dua rangkaian produk keluaran NOIR...

Set Kecantikan Premium, Harga yang Terjangkau

Untuk RM75, bukan sahaja anda mendapatkan produk yang berkualiti tinggi. Malah, anda juga berpeluang untuk memperkayakan rutin penjagaan kulit dengan manfaat eksklusif sebagai ahli NOIR.Manfaat Eksklusif bagi Ahli NOIR Diskaun Seumur Hidup: Nikmati diskaun 10% untuk...

Iftar Kasih NOIR 2024 Mempereratkan Ukhuwah

Dalam kesibukan Madammu dengan pelbagai aktiviti perniagaan dan peribadi, Ramadan kali ini tetap Madammu serikan dengan Majlis Iftar Kasih NOIR 2024.Majlis yang julung-julung kali diadakan di Wisma NOIR telah menghimpunkan tetamu-tetamu istimewa di antaranya ialah...

Agihan Zakat 3,000 Kampit Beras NOIR dan Richworks

KEHADIRAN bulan Ramadan kali ini sedikit luar biasa buat Madammu. Bukan sahaja direzekikan untuk menunaikan umrah buat kali pertama. Malah, Ramadan 2024 juga memberi ruang dan peluang untuk Madammu menggandakan amal kebajikan demi meraih cinta Ilahi.Semalam, 3 April...

Terima Kasih Sarawak & Syabas Team Usahawan NOIR di KJH

Syukur, NOIR membuka tirai penjelajahan tahun 2024 dengan menyertai Karnival Jom Heboh (KJH) di Sarawak dari 26 Januari Sehingga 28 Januari 2024 yang lalu. Selepas Kelantan dan Johor, NOIR mengambil peluang untuk meneruskan kerjasama dengan pihak Media Prima Berhad...

Ketahui Kelebihan Peptides Dalam Rutin Kecantikan Anda

Peptide adalah salah satu bahan yang popular digunakan di dalam produk anti-penuaan. Apakah kelebihan peptide dalam rutin kecantikan anda? Adakah peptide benar-benar mampu menghalang penuaan kulit?Setiap hari ada sahaja bahan-bahan ‘trending’ yang diperkenalkan dalam...

Madammu Perkenalkan Label Fesyen Natrah by NOIR

Natrah by NOIR merupakan jenama fesyen keluaran NOIR yang dicetuskan sendiri oleh pengasasnya. Sudahkah anda memiliki kedua-dua rangkaian pakaian terbaharu yang diinspirasikan oleh Madammu sendiri?  Baru-baru ini Madammu telah melancarkan jenama pakaian Natrah by...
Berikan reaksi anda terhadap artikel ini!
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0